Wednesday, 21 December 2016

Cik Cashier Mamat Skru - #7


"Huarghhhh"
Aku menggeliat bebas di atas katil besarku ini. Hui, best betul dapat menggeliat sesuka hati waktu pagi-pagi macam ni. Bukan senang nak dapat peluang macam ni.
Boleh dikatakan aku ni memang jarang sangatlah dapat offday hari Sabtu atau Ahad. Alasannya, Sabtu dan Ahadlah hari tak menang tangan semua staf di restoran tu. Mujur kali ni bos baik hati.
"Hah, tak payah nak huarghhh sangat. Anak dara tak bangun tinggi hari macam ni."
Bebelan mak jelas kedengaran. Erkkk.. mak dengar ke aku menggeliat tadi. Ni mesti mak mengintai aku ni.
"Orang dah bangun lama la mak."
"Tak payah nak auta la sangat Adik. Dah pukul 11 pagi ni ha.. awak bertapa ke dalam bilik lama-lama?"
"Hah..pukul 11?"
Terkejut.
"Iyalah.. pukul sebelas. Takkan subuh lagi kot!" Sindir mak.
Biar betul. Jam di dinding aku perhatikan. Jarum pendek di angka dua, jarum panjang di angka lima. Dua dua puluh lima. Err.. bukan semalam dan semalam lagi jarum tu statik duduk kat angka yg sama ke. Dahiku tepuk. Iskhh..kan jam tu mati. Tak ada bateri la. Itulah natijahnya orang pemalas. Bateri jam pun lupa nak tukar. Jam tangan kucapai. Haah.. iyalah dah pukul sebelas. Segera aku melompat dari katil.
"Hmmm..tak payah nak kelam kabut sangatlah. Kata hari ni off."
Suara mak kedengaran lagi.  Eh..betul jugak. Yang aku kelam kabut ni dah kenapa...
"Err.. tak adalah mak. Orang..."
"Kan mak dah cakap, tak payah nak auta sangat. Ni otai masih berbisa, belakang dinding pun boleh nampak."
Hamboi, berlagak betul Hajah Zuraidah ni. Aku tertawa sendiri mendengar bebelan mak.
Setengah jam kemudian aku sudah terpacul di depan meja makan. Tudung saji kuangkat. Wah, ada pulut panggang dan nasi kapit. Nasi kapit tu panggilan orang Pahang untuk nasi himpit.
"Sedapnya."
"Memey la sedap. Siapa yang masak."
Haish.. Hajah Zuraidah ni. Dah dua kali masuk bakul angkat sendiri pagi ni.
"Mak, orang tau la mak masak sedap."
"Tau tak pe."
Adusss, kena lagi!!!
"Hmmm.. awak tu bila nak belajar memasaknya. Jangan asyik pandai makan je. Nanti dah bersuami takkan nak angkut ke Nasi Kukus tu aje setiap hari."
Merah telinga aku weh!!
"Err.. bila orang kata nak kahwin je baru orang belajar ye mak."
"Hmmm..nampak gaya berjanggut la nak dapat suami."
"Eh, kalau berjanggut memang tak dapat la suami mak. Takut boifren nak masuk meminang kalau orang berjanggut."
"Banyak pulak akal dia." Mak dah mula buka kitab. Sebelum mak berceramah panjang, baik aku tukar topik.
"Mak, abah mana?"
"Kenapa?"
"Orang nak suruh abah tengok kancil tu kejap."
"Lambat. Abah dah naik Cameron Highland dengan Pak Akob lepas Subuh tadi. Esok baru balik."
"Amboi, naik Cameron Highland tak bagi tau orang pun. Tak aci. Kalau tahu boleh orang ikut."
"Bukan awak je yang tak boleh ikut. Mak pun tak dapat ikut."
"Kenapa?"
Haah, pelik juga.  Selalunya Guru Besar pencen tu kalau ke mana-mana mesti bawa mak sekali. Haji Zabidi dan Hajah Zuraidah digelar loving couple dek orang kampung ni.
"Pak Akob ajak abah temankan nak borong apa entah kat sana. Lepas tu ada temujanji bisnes katanya. Dengan supplier sayur-sayuran."
"Ooooo..".
Ternganga aku sekejap. Gigih Pak Akob ni. Pak Akob pun pesara kerajaan juga, sekarang ni buka mini market di kawasan perumahan kami. Anak sulungnya yang selalu jaga mini market tu.
"Oh, patut hari tu orang ada dengar abah cakap Abang Syid nak jual barang basah kat kedai."
"Iya la tu kot. Dah tu kancil awak tu kenapa?"
"Entahlah, dua tiga hari ni macam semput-semput pulak."
"Hah..tak payahlah tunggu abah. Elok off hari ni pergi bawa kancil tu ke bengkel."
"Ala.. selalu abah yang bawa."
"Pergi ajelah kat ID Workshop tu. Tu bengkel abah selalu hantar kereta."
"Kat mana ya?"
"Jalan Beserah. Dekat-dekat dengan Shell kalau mak tak silap."
Hmmm..memang otai masih berbisa. Semua tempat mak ingat. Kalau aku? Bandar Kuantan tu pun boleh sesat lagi...
Usai bersarapan, aku terus mendapatkan mak. Pipi mak aku kucup laju. Sayang mak.
"Okey mak, orang pergi dulu ye."
"Jangan balik lambat," pesan mak.
"Berehhhhh."
"Errr.. kalau mak nak lunch, mak makan dulu ya. Orang takut tak sempat siap," sambungku. 
Kesian pula kalau mak tunggu aku.
"Berehhh!!"
Amboi Hajah Zuraidah ni. Cepat betul belajar.
Aku meninggalkan mak yang santai duduk di sofa sambil membaca kitab tafsir dengan tawa halus. Seronok dapat bergurau dengan mak.
Berpandukan kata-kata mak tadi, aku memandu terus ke Jalan Beserah. Mataku tertumpu ke setiap papan tanda.
Yeahh.. tak susah pun nak cari. ID Workshop betul-betul terletak di tepi Shell. Kedai lot corner. Nampaknya banyak juga kereta.
Sejurus sahaja terlihat petak kosong, aku terus parkir kancil comelku itu. Kalau tunggu kat kereta sahaja dan mengharapkan pekerja bengkel tu approach aku, memang malam karanglah kot baru ada. Baik aku yang pergi tanya.
Kebetulan, kelihatan seorang lelaki berjumpsuit kelabu mekanik sedang menulis sesuatu. Badannya dihadapkan ke arah bonet kereta maka hanya belakang tubuhnya yang dapat aku lihat.
Boleh tahan body mamat ni. Gatal la kau Zafirah.
"Errr.. abang, boleh tumpang tanya?"
Aku meninggikan sedikit suaraku agar dapat didengarinya dalam hiruk bunyi kereta yang dibaiki.
"Ya?"
Lelaki itu segera berpusing ke arahku.
Erkkkkkkkk..........
***************************************
Sayang selalu;
Kak Yus

1 comment:

Tak Sudi Kerr Nak Coratcoret Sesuatu Untuk Kak Yus.. >__<

 

Blog Template by YummyLolly.com